fbpx

A női termékenységi ciklus egy hihetetlenül összetett hormonális rendszer, amiben a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a petefészkek kommunikálnak egymással. Négy részre oszthatjuk: menstruáció, follikuláris szakasz (ez a kettő részben fedheti egymást), ovuláció, és luteális szakasz.

A hipotalamusznak rengeteg funkciója és feladata van, de számunkra most a legfontosabb, hogy hozzá köthető a gonadotropin hormon (GnRH) termelése, ami a menstruációs ciklus elején leadja a jelet az agyalapi mirigyünknek. Ez az a hormon, amely elindítja a ciklust, és ezzel a menstruációt is. A ciklus első napja a vérzés első napja egyben, és itt nagyon fontos megjegyeznem, hogy nem minden vérzés menstruáció – de erről majd később.

Az agyalapi mirigy ezután elkezdi termelni az FSH hormont, ami a petesejtek növekedéséért felelős hormon. Az érő tüszők által a petefészkekben ezután elkezd termelődni az ösztrogén hormon. Az ösztrogén hatására az előző vérzés során levált méhnyálkahártya újra felépül, a méhnyaknyák állaga és mennyisége is változik, majd amikor ez a hormon eléri a csúcsot a szervezetünkben, az agyalapi mirigy ad egy utolsó nagyobb löketet az LH vagy luteinizáló hormonnak.
A ciklus ezen szakaszát follikuláris szakasznak nevezzük (a folliculus stimuláló hormon nyomán), és ez az az időszak, aminek a hossza nem csak hogy egyénenként, de ciklusonként is változhat, hiszen ha a szervezet nem érzi megfelelőnek az időpontot, hogy esetleg beágyazódjon egy megtermékenyített petesejt, akkor az ovulációt eltolja egészen addig, amíg biztonságosnak érzi a terepet. Ezért fordulhat elő az, néhány napot késik a menstruációnk, és ilyenkor sokan hajlamosak bepánikolni, pedig a menstruációnk igazából sohasem késik – az ovuláció van késleltetve. ? A ciklusunk követésével megkímélhetjük magunkat ezektől az aggodalmaktól.

Az ovuláció az LH hormon csúcsán következik be, amikor a tüszőből kilökődik az érett petesejt a petefészekben.

A tüsző ezután átalakul sárgatestté, ami progeszteron termelést idéz elő, ez a luteális szakasznak a fő hormonja. A progeszteron hatására a felépült méhnyálkahártya felkészül a megtermékenyült petesejt esetleges beágyazódására, a méhnyaknyák besűrűsödik, felszárad, és az alap-testhőmérséklet megemelkedik.
A luteális szakaszról nagyon fontos megjegyezni, hogy ez a ciklus fix szakasza, ami egyénenként változik ugyan, de pár figyelt ciklus után mindenki meg tudja állapítani magának a luteális fázisa hosszát.
Ha a testhő megemelkedett állapotban marad kb. 18 napig, akkor terhességről beszélünk, ha nem történt megtermékenyülés, akkor 10-16 nap után a progeszteron szint csökkenésével az alap-testhőmérséklet is leesik, és a menstruációs vérzéssel együtt újabb ciklus veszi kezdetét.

Related Posts