fbpx

Hogyan kerülj közelebb a ciklusodhoz?

Sokszor gondolkodom azon, hogy hogyan hozhatnám közelebb az embereket a menstruáció és a ciklus témájához. Hiszen végsősoron a menstruációs ciklus egy szupererő. Hoztam erre egy rövid listát, szerintem érdemes elgondolkodni rajtuk, mert a ciklusunk a mi szupererőnk, és ideje, hogy ezzel tisztában is legyünk. ?

1. Többször használható menstruációs eszközök

Nyilván rengeteg tabu övezi ezeket a dolgokat. Gondoljunk csak bele, hogy láttunk-e már olyan tampon vagy betétreklámot, amiben a vért pirossal ábrázolják és nem kékkel (megsúgom, van ilyen)… Hogy hányszor néztünk körül, mielőtt egy tampont vagy betétet a felsőnk ujjába vagy a zsebünkbe rejtettünk… Hányszor hivatkoztunk úgy a menstruációnkra, hogy “havibaj” vagy “piros betűs napok”… ?

Ezek a dolgok nem segítenek abban, hogy természetesen kezeljük a női lét legfontosabb velejáróját. Egyszerűen ez az a hozzáállás, amit a korábbi generációktól örököltünk.

Kezdjük valami nagyon egyszerű dologgal

A 2020-as év után nem lehetne aktuálisabb a tudatosság, és nem csak a ciklustudatosságról beszélek, hanem a környezettudatosságról is. A menstruációnknak is óriási szerepe van ebben, hiszen rengeteg szemetet termelünk az eldobható tamponokkal és betétekkel. Az egészségügyi hatásukról majd máskor.

Én 2019 augusztusa óta használok nem eldobható termékeket a menstruációm során (kehellyel kezdtem, azóta már boldog Redy bugyi tulajdonos is vagyok). Talán ekkor kezdett megváltozni a kapcsolatom is a ciklusommal. Ha az esetleges görcsöket nem veszem figyelembe, ezek ugyanolyan napok, mint a többi, amikor nem menstruálok. Spórolok, és a környezet válláról is leveszek valamennyi terhet. ?

Kapcsolat a vérrel

Valahogy rengeteget hozzáad nekem a menstruációm pár napjához az, hogy hogyan találkozom a vérrel. Szerencsém van, mert egyáltalán nem vagyok rosszul majdnem soha a vértől, nem taszít a dolog. Az, hogy a kehelyben látom a vérem, egyenesen lenyűgöz, bármilyen furcsán hangzik is ez. Talán el sem tudom magyarázni, de ha kipróbáltok egy nem eldobható terméket, azt hiszem ti is érteni fogjátok miről beszélek. ?

2. Valódi szupererő

A menstruációs ciklus az egyik legtermészetesebb dolog, ami az emberi testben történik, a menstruáció pedig egy olyan jelenség, amire régebben egészen máshogy tekintett az ember. Persze, rengeteg negatív hatást tulajdonítottak a menstruációs vérnek, ezekről jó sokat lehet olvasni.

Íme egy példa: Idősebb Plinius (ókori római író) szerint a menstruáló nő “a bort ecetté változtathatja, a tükröt összetörheti, a vasat és az állatbőrt tönkreteheti, az eget elsötétítheti, a termőföldet terméketlenné teheti, hatására a gyümölcsök leesnek a fákról, a méhek elpusztulnak, az állatok elvetélnek.”

Menstruációs vér: áldás vagy átok?

A vér azonban sok kultúrában az életet szimbolizálta, gyógyító és mágikus erőket is tulajdonítottak neki. Például az 1600-as évek Franciaországában a még nem szült nők menstruációs vére a hiedelmek szerint képes voltak bármilyen tüzet kioltani. Más helyeken szerelmi bájitalokba keverték a vért, a középkorban pedig a lepra ellenszereként is tekintettek rá.

Persze, ott van a sok negatív hatás, amit a menstruációnak tulajdonítottak, de azért abban megegyezhetünk, hogy ezek óriási erővel bíró dolgok voltak.

Ma mégis rengetegen szégyelljük a testünknek ezen funkcióját. Sokszor, még ha csak tudat alatt is, a vérzésünkhöz kapcsolódó negatív gondolataink csak rásegítenek arra, hogy úgy tekintsünk a menstruációnkra, mint valami átokra, amivel időről időre szembe kell néznünk.

Az a fránya hozzáállás

Tudom, hogy sokunknak tényleg nehezek a menstruáció napjai, akár az előtte való pár nap is, de talán, ha végiggondoljuk, milyen csodálatos folyamatra képes a testünk hónapról hónapra, az enyhíti a fájdalmakat és a szenvedést. Másrészt pedig ezek ellen is lehet tenni, de azt gondolom, hogy az első lépés az kell, hogy legyen, hogy értékeljük saját magunkat, a testünket, a méhünket. Figyeljünk oda a testünkre, és rögtön közelebb kerülünk hozzá. És akkor máris egy picit könnyebb.✨

3. Ciklustudatosság

Na, hát azt hiszem, senkit nem lep meg, ez a kedvenc pontom. ? A legjobban az hoz minket közelebb a ciklusunkhoz, a testünkhöz, magához a méhünkhöz, ha tudjuk, mi is történik vele hónapról hónapra. Ehhez elsőként arra van szükség, hogy megértsük és megtanuljuk, pontosan hogyan áll egy össze egy ciklus. Elsőre talán úgy tűnhet, nincs benne különösebb rendszer, hiszen azt tanultuk, egy ciklus 28 napos és a 14. napon történik az ovuláció. Szeretném, ha ezeket a számokat egy kicsit félretennétek.

A ciklus átlagosan valóban 28 napos, de egyáltalán nem biztos, hogy a 14. napon történik a petesejt kilökődése, és az sem biztos, hogy a következő ciklus ugyanolyan hosszú lesz, mint az előző. De ez nem azért van, mert nincs benne rendszer, hanem mert egy olyan rendszer van benne, ami sokkal intelligensebb, mint gondolnánk. Olvassátok el a ciklusról szóló gyorstalpaló bejegyzésemet, amiben a hormonokról, és a hormonok által meghatározott ciklusfázisokról írok.

Tudatosság a mindennapokban

Ha ez megvan, akkor kezdjétek el figyelni magatokon a különböző jeleket. A ciklus a menstruációval kezdődik, majd a vérzés után egyre közelebb kerülünk az ovulációhoz. Ez az az időszak, amikor igazán sok energiánk van, de ezen kívül is rengeteg más úgynevezett másodlagos termékenységi jelet meg lehet figyelni, ilyen például a libidó változása is! Az ovuláció után pedig az új ciklus kezdetéig hajlamosak vagyunk kicsit máshogy látni a világot, bizonyos ételeket kívánni, és ekkor bizony nincs már annyi energiánk, mint előtte. És ez így teljesen rendben van, és azt hiszem sokkal könnyebb elfogadni ezt a ciklikusságunkat, ha tudjuk, mi történik a testünkben a ciklusunk során.

A legfontosabb mondanivalója a 3. pontnak az, hogy fogadjuk el, hogy mi, nők, ciklikusan működünk. Bármennyire is próbál a világ beletuszkolni minket egy olyan berendezkedésbe, ami nem ezt támogatja.


Gondoljátok végig, milyen a kapcsolatotok a ciklusotokkal, a menstruációtokkal, és szánjatok rá egy pici energiát, hogy még jobb legyen, mert megérdemli a testünk ezt a törődést mindazért, amit értünk tesz! ?

Related Posts