fbpx

Zero waste menstruáció – miért éri meg?

A többször használható, zero waste menstruációs eszközök témája egyre több nőt foglalkoztat és ez szerintem nagyon szuper dolog, hiszen egyetlen menstruáció során rengeteg szemetet termelünk, ami ténylegesen szemét, nem lehet újrahasznosítani, illetve rengeteg műanyagot is tartalmaz. Próbáld meg kiszámolni, egy menstruáció alatt hány db betétet vagy tampont használsz el, hogy ez havonta, évente, egy egész életre levetítve mennyi kiadást és szemetet jelent. Brutális számok fognak kijönni.

Mielőtt kicsit mesélnék az alternatívákról, nézzük meg, milyen egészségügyi okok miatt érdemes elgondolkodni a zero waste eszközökön – mert hogy nem csak a bolygónknak teszünk jót az eldobható termékek lecserélésével.

Milyen hatással vannak a szervezetünkre az eldobható termékek?

Sajnos a betétek és tamponok óriási arányban tartalmaznak műanyagot, ezek hatással lehetnek a hormonjainkra, illetve megakadályozzák a megfelelő szellőzést is, ezzel kitűnő táptalajt biztosítva a baktériumoknak.

Ezeket a termékeket nagyrészt pamutból állítják elő, ami önmagában jól hangzik, viszont a gyapotnövényt, amiből a pamut készül, szintén elképesztően sok vegyszerrel kezelik a termesztés során. Ezen kívül az egyszer használatos betéteket, tamponokat klórozással fehérítik. Bár a betétre ez nem jellemző, a tampon használata azért sem ajánlott, mert a hüvely alapvető nedvességét is magába szívja, nem csak a vért, ezzel kiszárítja a hüvelyt és az irritálódhat.

 

Toxikus sokk szindróma – TSS

Ha mégis a tampon mellett tesszük le a voksunkat, mindenképpen érdemes egy kicsit többet tudnunk a toxikus sokk szindrómáról is. Bár ez egy ritka betegség, rendkívül súlyos és a tamponhasználat sajnos megnöveli a kialakulás kockázatát. A TSS-t egy, az emberi szervezetben egyébként megtalálható baktérium által termelt méreganyag okoz. Tünetei közé tartozik a magas láz, gyengeség, fejfájás, hányás, hasmenés a menstruáció alatt és/vagy tamponhasználat közben. Ha észleljük a tüneteket, azonnal el kell távolítani a tampont és orvoshoz kell fordulni. Ezzel kapcsolatban mindenképp olvassátok el a tamponhoz mellékelt leírást!

Szerencsére ma már több alternatíva is létezik arra az esetre, ha szeretnénk magunkat, a bolygónkat és a pénztárcánkat is megkímélni ezen a területen.

A többször használható eszközök közül három ismertebb van, a mosható betét, a menstruációs bugyi és az intimkehely.

A mosható betét

A legszívesebben betétet használóknak mindenképp mosható betétet vagy menstruációs bugyit ajánlanék. A mosható betét nagyon hasonlít az eldobhatóhoz, patenttal rögzíthető a bugyin, 100% pamutból készül és akár 5 évig is használható. Mondanom sem kell, hogy az előállítása során nem használnak vegyszereket, így ezektől mi is megkíméljük magunkat.

Bár a használata után igényel némi törődést (ezt nyilvánvalóan nem olyan egyszerű elintézni, mint egy eldobható betétet kidobni), megéri azt a plusz minimális energiát a saját egészségünk és a környezetünk védelme.

A kimosása előtt érdemes hidegvízzel kinyomkodni belőle a vért (ez egyébként minden vérrel szennyezett anyagra vonatkozik), majd ugyanúgy bedobható a mosógépbe. Az öblítő használatát viszont ajánlott kerülni, mert az lerövidítheti az eszköz élettartamát. Szerencsére most már bőven vannak opciók, hogy megtaláljuk magunknak a megfelelő mosható betétet, ami egyszerre nyilván egy picivel nagyobb kiadást jelent, de hosszútávon abszolút költséghatékony is.

A menstruációs bugyi

Az egyik leginkább úttörő zero waste menstruációs eszköz, a menstruációs bugyi már önmagában használható, hiszen úgy van felépítve, hogy a felső réteg, ami a bőröddel érintkezik, azonnal átvezesse a vért az alsó, nedvszívó rétegbe. Ezekből a bugyikból is többféle márka és típus közül válogathatunk. Szintén igényel egy kis anyagi befektetést, pláne amíg rájövünk, mennyi bugyira is van szükségünk egy menstruáció kihúzásához, de abszolút megéri.

Mosás szempontjából ugyanúgy érdemes vele bánni, mint a betéttel, de ezen kívül tényleg annyi a dolgunk vele, hogy felvegyük, és ha már úgy érezzük, hogy megtelt, akkor lecseréljük.

A menstruációs kehely

Azok, akik inkább tampont használnak szívesen, valószínűleg az intimkelyhet fogják preferálni a zero waste eszközök közül. Ez egy orvosi szilikonból készült kehely alakú eszköz, amely a hüvelybe felhelyezve enyhe vákuumot képez és így gyűjti össze a vért. Akár 10-12 órán át használható egyhuzamban, ezután pedig a vér kiöntése és a kehely öblítése után ugyanúgy felhelyezhető a következő 10-12 órára.

A mosható betéttel és a menstruációs bugyival ellentétben itt előfordulhat, hogy elsőre nem a megfelelő kelyhet választjuk, ha ez történik, érdemes még egyet megpróbálni, mielőtt feladnánk. Ha felismerjük, mi lehetett a probléma az elsővel, a második lehet, hogy tökéletesen fog működni. Fontos, hogy mindenképp olyan kelyhet válasszunk, ami orvosi szilikonból készült, és érdemes néhány videót megnézni, cikket elolvasni a használatával, felhelyezésével kapcsolatban.

Menstruáció előtt és után pár perc alatt kifőzhetjük, így tudjuk sterilizálni. Bár a kehely használata elsőre macerásnak tűnhet, nem mindig akad alkalmunk arra, hogy olyan mosdóban vegyük ki, helyezzük fel, ami megfelel erre a dologra, érdemes figyelembe venni, hogy ha elkezdődik a menstruációd, akkor akár reggel munkába/suliba indulás előtt felhelyezhető otthon, és mivel 10-12 órán át is fennhagyható, jó esetben addig haza is érsz.

Saját tapasztalatok

Én elsősorban a környezet megkímélése miatt váltottam eldobható eszközökről többször használhatókra, de utólag már sokkal praktikusabbnak és költséghatékonyabbnak is tartom a menstruációs bugyit és kelyhet, amit használok. Mosható betétre sosem vágytam, egyszer használatos termékekből is inkább a tampont részesítettem előnyben – be kell vallanom, idegesít az érzés, amikor érzem, hogy folyik belőlem a vér. ? Ez az érzés természetesen a menstruációs bugyival is megvan, viszont azt valahogy mégis szeretem.

Először a kelyhet próbáltam ki, a Ruby cupra esett a választásom, az első néhány próbálkozástól eltekintve azonban nekem nem működött. Rengetegféleképpen próbáltam felhelyezni, többféle hajtogatási módot teszteltem, és amikor azt éreztem, hogy na, most jó, most helyén van, most kinyílt, akkor végül mégis mindig szivárgott.

Nem akartam feladni, de a biztonság kedvéért megrendeltem négy darab menstruációs bugyit (2 power és 2 flow tulajdonosa vagyok) a This is Redy-től, hogy back-up-ként tudjam használni őket, amikor nem vagyok benne biztos, hogy tökéletesen illeszkedik a kehely. Ebből az lett, hogy mivel egyébként is a legtöbbször otthon voltam, a kelyhet végül a csalódások miatt teljesen elhagytam.

Egyszer aztán szembejött a Put a Cup in It oldala, és arra gondoltam, adok még egy esélyt a kehelynek. Kitöltöttem az ő oldalukon található kvízt, ami a válaszaim alapján ajánlott egy kelyhet, a Saalt cupot. A kvíz olyan dolgokra kérdezett rá, mint például a méhnyakam magassága, használtam-e már kelyhet, tapasztaltam-e szivárgást, stb.

Végül rávezetett arra, hogy a Ruby cup, amivel addig próbálkoztam, valószínűleg túl puha volt nekem és a hüvelyem összenyomta. A Put a Cup in It egy 5-ös skálán sorolja be a kelyheket a puhaság/keménység szempontjából, a 2-es puhaságú kehely nekem túl puha volt, így átváltottam egy 4-es, tehát keményebb kehelyre, és tökéletesen működik azóta is.

Most úgy menstruálok, hogy ha csak otthon vagyok, általában a Redy bugyira esik a választásom, ha kimozdulok, akkor pedig a kelyhet használom, ami nekem ténylegesen ki is bír 10-12 órát – természetesen ez nem garantálható mindenkinek.

Azt tudom javasolni mindenkinek, aki gondolkodik zero waste eszközök használatán, hogy ne féljetek megtenni ezt a lépést, lehet, hogy igényel egy kis plusz energiát, anyagi befektetést, odafigyelést, de mindenképp megéri tenni egy próbát velük. Valahogy az ilyen eszközök használata közelebb viszt a menstruációtokhoz, a ciklusotokhoz is, erről itt írtam egy kicsit részletesebben. Írjatok bátran nekem is, ha bármiben tudok segíteni ezzel kapcsolatban, én lennék a legboldogabb, ha még több elégedett kehely/betét/bugyi használó sétálgatna ebben a világban. ?

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük